torsdag 1 mars 2012

Rapport efter två månader

Jag började mitt viktminskningsprojekt den 1 januari i år och har nu alltså varit igång i två månader. När jag startade vägde jag 84,8 kg och när jag nu tittar på noteringen för den 29 februari så väger jag 78,2 kg. Jag har alltså med råge uppnått min målvikt som var satt till 80 kg. Den sammanlagda viktminskningen sedan start är alltså 6,6 kilo, ett resultat som jag är mycket nöjd med.

Som jag nämnt tidigare så kom det verkliga genombrottet när jag började räkna kalorier. I den första fasen la jag om min kost och började äta betydligt nyttigare saker. Dock åt jag fortfarande ganska stora mängder. En lunch kunde bestå av två kokta kycklingfiléer, en burk tonfisk, ett kokt ägg och en jäkla massa grönsaker. Idag äter jag så gott som alltid en lätt lunch på 200-400 kcal och äter även mellanmål. Upplägget är så här just nu:

  • Frukost (relativt lätt, ca 200 kcal)
  • Mellanmål (ca 100-150 kcal)
  • Lunch (200-400 kcal)
  • Mellanmål (100-150 kcal)
  • Middag (400-500 kcal)
  • Dessutom kompletterar jag med frukt och det sammanlagda energiintaget på vardagar brukar landa på 1200-1500 kcal/dygn. På helgerna unnar jag mig något mer, och för det mesta låter jag bli att räkna då. Man vill ju inte bli för fanatisk ;)

I början är det väldigt jobbigt att räkna kalorier. Man har ingen aning om vad saker och ting innehåller och man måste lusläsa förpackningarna och väga allt man stoppar i sig. Efter hand lär man sig dock hur mycket exempelvis 100 g är och då blir det inte alls lika jobbigt att hålla koll. Till min hjälp har jag dessutom iPhone-appen ShapeUp som är ett otroligt bra verktyg (rekommenderas!).

Just nu har jag ganska mycket på jobbet och annat som tar tid, vilket innebär att jag inte riktigt hinner motionera så mycket som jag egentligen skulle vilja. Det får man dock kompensera med att stoppa i sig lite mindre energi.

Jag tänker inte avsluta mitt projekt riktigt än utan kämpa på ett tag till. Jag har dock inga ambitioner att gå ner mer i vikt, men det skulle vara väldigt trevligt att kunna hålla sig på den här nivån. Vi får se hur det går och jag kommer fortsätta att rapportera här på bloggen för er som eventuellt är intresserade.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar