onsdag 21 mars 2012

Göra en egen kokbok?

Jag har en tid funderat på att göra min egen kokbok. Inte för att sälja eller så utan för att på ett enkelt och bra sätt samla mina bästa recept. Jag har funderat på om man kan göra den som en fotobok. Sätta ihop den själv med något verktyg som fotofirmorna erbjuder och sedan skicka in den för "framkallning"? Jag tror det kan funka bra om man bara vill göra något enstaka exemplar, men det blir naturligtvis dyrt om man vill göra en större upplaga.

Man kan naturligtvis ta kontakt med ett tryckeri och be dem räkna på vad det skulle kosta att trycka upp ett antal. Ofta gäller blir det väldigt dyrt vid små upplagor på ett tryckeri, men kanske skulle man kunna tänka sig någon digitalprint-variant. Jag tror kvaliteten skulle bli godtagbar.

Branschen är så klart stentuff, men det vore ändå roligt att försöka ge sig på att sälja sin kokbok. Knepet är nog att göra en extremt nischad kokbok med en speciell typ av recept. En allmän bok med bara goda maträtter i kommer att aldrig att sälja. Det finns helt enkelt för många redan och alla har redan en som de använder. Nej, det gäller i stället att hitta på något som inte finns i varje mans hem.

Givetvis tänker jag ha någon form av hälsoprofil på mina recept. Gott, nyttigt och snabblagat känns lite som min grej, även om jag naturligtvis inser att det inte är något unikt koncept på något sätt. Jag tänker lite så här just nu:

  • Snygga bilder
  • Kanske 50 olika recept
  • Tydlig kalorimärkning på alla recept
  • Det får ta max 20 minuter att laga varje rätt
  • De ska inte innehålla massa konstiga råvaror, utan bara sådant som finns i vanliga butiker
  • Naturliga råvaror och inga E621-liknande ämnen...
  • Jag kommer ta hjälp av en reklambyrå för att göra formen
  • Jag tänker inte gå via något bokförlag utan bara ge ut den själv
  • Jag ska ha en smart finansieringsplan som gör att riskerna minimeras. Jag vill kunna börja med en väldigt liten upplaga. Kanske kan man ha annonser i boken?

Ja, det var lite lösa tankar. Vi får se om jag gör verklighet av mina idéer. Det vore onekligen ganska kul. Problemet blir väl att hitta på alla dessa recept. Man kan ju inte gärna googla runt och stjäla på nätet liksom. Det ska vara unika recept. Vid närmare eftertanke kanske man ska göra en receptsajt istället? I så fall kan ju kokboken bli steg 2, om sajten skulle bli populär.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar