söndag 25 mars 2012

Grötdags!

I min jakt på den perfekta kosten har jag kommit i kontakt med något som heter mättnadsindex. Det innebär att man rangordnar mat efter hur mätt man blir på den i förhållande till hur många kalorier den innehåller.

Nyckeln är att äta mat som gör att man håller sig mätt länge. Exempelvis är apelsin och äpple betydligt bättre frukter än banan att äta eftersom de har ett högre mättnadsindex. Man står sig helt enkelt längre innan hungern kommer tillbaka.

Kungen av mättande mat är havregrynsgröt. Om man äter en tallrik gröt till frukost behåller man mättnadskänslan väldigt länge och det är naturligtvis bra om man vill undvika att stoppa i sig massa onödigt under förmiddagen. Jag är långt ifrån en morgonmänniska och har vanligtvis lite svårt att stoppa i mig en massa mat till frukost, men jag ska ge det en ärlig chans.

Jag ska fortsätta fördjupa i det här med mättnadsindex och lär återkomma med fler inlägg på samma tema i den här bloggen.

3 kommentarer:

 1. Havregrynsgröt är bra (men inte den godaste gröten som finns..), men för mig är en portion för lite (blir hungrig fort igen..) och två portioner för mycket. :) Dessutom måste jag ha sylt i för att äta den, och det är ju inte så nyttigt.. :/
  Tycker det är jättesvårt att få i sig bra frukost...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv käkar jag en portion (1 dl gryn och 2 dl vatten) när jag vaknar, ca kl. 7. Sen tar jag något lättare vid ca 9.30, typ ett knäckebröd med keso eller liknande. Funkar bra för mig.

   Sen beror det ju mycket på hur fysiskt ansträngande jobb man har, osv.

   Radera
 2. Ett annat bra tips om man inte blir mätt på en portion gröt är att blanda i något, till exempel solrosfrön, vetekli eller liknande. Då blir gröten mer "matig" och mättar ännu bättre!

  SvaraRadera