lördag 25 augusti 2012

Min viktresa så här långt

När jag startade den här bloggen den 1 januari vägde jag för mycket (ca 85 kg) och mitt mål var att nå ner till 80 kg. Resan ner mot "idealvikten" tänkte jag göra genom att öka träningsdosen och börja tänka mer på vad jag egentligen stoppade i mig.

Det har gått över förväntan och så här ca 8 månader senare så väger jag (dagens notering) 77,9 kg - det är jag otroligt nöjd med. Det har inte gått spikrakt hela vägen, men trenden har ändå varit fallande hela tiden.

I teorin är det enkelt. Vill man gå ner i vikt så måste man förbränna mer energi än man stoppar i sig. Verkligheten är dock en annan. Det är inte enkelt, och man måste verkligen jobba med sig själv för att förändra vanor och beteende.

Kosten tycker jag att man ska börja med. Det tar ingen extra tid att äta nyttigt! Själv skaffade jag en bok med några enkla nyttiga rätter och slutade med godis, chips, kakor och läsk. Ett tag tänkte jag även sluta med alkohol, men där någonstans gick gränsen :) Hellre en extra löprunda än att inte få dricka en öl när man är sugen.

Jag tror det är viktigt att man hittar en nivå som känns rimlig. Det finns ingen mening med att bli fanatisk för det kommer bara leda till att du tappar sugen. Börja med att ta bort det som är allra mest onyttigt - exempelvis om du dricker mycket läsk - och fortsätt sedan med att lokalisera och eliminera källorna till ditt förmodligen för stora energiintag. 

Det gäller att vara tuff mot sig själv och att hela tiden vara fokuserad på målet. Det är lättare att hoppa över det onyttiga om du har en klar målbild - i mitt fall en idealvikt som jag ville uppnå.

När du har kommit tillrätta med kosten så är det dags att börja fokusera på träningen. Är du helt otränad så är det absolut bästa att börja med promenader. Gå så fort du orkar så att du får upp pulsen. Öka längden på promenaden lite för varje gång och börja sedan stegvis att springa. Gå två kilometer, vänd sedan och spring hem, osv. Efterhand som du blir starkare kan du helt övergå till löpning.

Prova gärna även andra motionsformer. Cykla, gå på gym eller egentligen vad som helst. Det viktiga är att du rör på dig och inte blir sittande i soffan!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar