tisdag 28 augusti 2012

Att börja med cykling

Jag har köpt mig en racercykel som jag har varit ute och testat lite. Det är stor skillnad mot att cykla på en vanlig cykel och det tar nog ett tag att lära sig tekniken. Dels gäller det att lära sig växlingen ordentligt så man kan växla upp och ner vid rätt tillfälle på ett smidigt sätt. Men den största och som jag inbillar mig viktigaste grejen är själva trampningen. Fötterna sitter ju fast på pedalerna vilket innebär att man inte bara trampar ner utan man kan dra runt tramporna hela varvet. Det är väldigt ovant i början, men gör att du kan accelerera på ett helt annat sätt. Det underlättar också väldigt mycket när du ska "klättra" uppför en brant backe. Man kan till och med öka farten i en uppförsbacke, vilket är mycket svårt med vanliga pedaler.

Första rundan blev lite drygt en mil och nu har jag ökat till ca 2,5 mil. Jag kommer att ligga på ca den distansen ända tills jag känner att jag behärskar tekniken. Det är roligt att köra samma runda ett tag också så man kan jämföra sina tider. Tror att man kommer sänka sig ganska kraftigt nu i början efterhand som man lär sig att hantera cykeln.

Om ni funderar på att börja cykelträna så finns det några tillbehör ni absolut bör skaffa. Men vi börjar med själva cykeln. En snabb sökning på blocket visar att det finns cyklar i alla prisklasser. Du kan lätt spendera 30-40 000 på en bra racercykel, men börja för guds skull inte med en sådan. Jag la in en bevakning på blocket och efter några misslyckade försök fick jag till slut tag i en begagnad Cresent i mycket fint skick. Den hade några år på nacken, men den duger gott att börja med. Jag betalade 1500 kr, pengar som jag lätt kommer att få tillbaka om jag vill byta upp mig senare. Så till tillbehören....

 1. Hjälm
  Jag har kört utan så här långt, men när man ger sig ut på landsväg så märker du snabbt att det är en bra idé att skydda huvudet. Lastbilar kör väldigt nära och det är en väldigt billig livförsäkring. Beställde min på nätet och den kom idag.
 2. Glasögon
  Kan tyckas en smula onödigt, men det är det inte. Första gången du möter en knottsvärm i 30 km/h så kommer du förstå vad jag menar. Vill du inte betala för specialgrejor så går det så klart bra med ett par vanliga solglasögon.
 3. Handskar
  Du kommer att märka ganska snabbt att händerna är utsatta när du cyklar. Speciellt om du inte är van så kommer du få ont i händerna. Ett par cykelhandskar kan du få för under 100 kr om du inte är så kräsen med märket. Kolla på Biltema till exempel.
 4. Pedaler/skor
  Ett par så kallade SPD-pedaler och ett par tillhörande skor förhöjer upplevelsen väldigt, väldigt mycket. Det blir mycket roligare och du kan komma upp i helt andra hastigheter. Du behöver så klart inte köpa nytt - jag hittade mina skor och pedaler på Tradera för ca 200 kr vardera.
 5. Cykeldator
  Håll koll på dina rundor med hjälp av en cykeldator. Den monterar du enkelt på styret och vid däcket. Då får du hela tiden information om din hastighet, sträckan du cyklat och andra uppgifter om din träning. Inte nödvändigt så klart, men kul. Du kan köpa en dyr eller hitta en billig och enkel för ca 100 kr.
 6. Cykelbyxor
  Börja med vanliga shorts. Det funkar fint om du ska cykla kortare sträckor. Men så fort du börjar att vara ute på lite längre rundor så är det ett måste med vadderade cykelbyxor. Varför? Prova utan så märker du...
Det finns massor av ytterligare prylar och tillbehör, men jag ska inte tråka ut er med det. Skaffa bara det nödvändigaste till att börja med. Om du märker att cykling är något för dig så kan du skaffa mer prylar efter hand.

Cykling är en riktigt rolig motionsform måste jag säga. Det är bra träning och det känns verkligen i benen efter ett ordentligt pass. Till skillnad från löpning, så kan du dessutom vila lite i nedförsbackarna :)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar