torsdag 5 april 2012

Kalorier - den enkla formeln

Det här med att räkna kalorier kan upplevas en smula krångligt. Man ska ha koll på hur mycket maten väger och man måste lästa på alla förpackningar för att kolla energiinnehållet. I grund och botten bygger dock allt på en mycket enkel formel.

Kaloriintag - kaloriförburkning = X

Om X blir ett negativt tal har du förbränt mer kalorier än du har stoppat i dig vilket kommer att leda till att du går ner i vikt. Om det motsatta förhållandet råder, dvs att du har förbränt mindre kalorier än du har konsumerat, ja då kommer du följaktligen att gå upp i vikt. Det är faktiskt så enkelt. 

Den finns många tjänster på nätet som kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket kalorier du behöver äta under en dag. Beräkningarna bygger på din vikt, din längd, din ålder och ditt kön - och naturligtvis hur mycket och hur snabbt, du vill gå ner i vikt. 

Låt oss säga för enkelhetens skull att du som medelålders man bör äta ca 2000 kcal per dygn. Vill du går ner i vikt måste du antingen öka förbränningen, genom att exempelvis träna. Då kan du fortsätta att äta 2000 kalorier och ändå gå ner i vikt. Det andra sättet är att stegvis minska ditt kaloriintag. Börja med att gå ner till 1800 kalorier. Väg dig varje morgon och följ noga din viktkurva. När du märker att viktminskningen stagnerar är det dags att sänka kaloriintaget till 1700 kcal, osv tills du har nått din uppsatta målvikt.

Det är viktigt att du från början bestämmer en målvikt och när du nått den stabiliserar du kaloriintaget för att behålla din vikt. Vissa människor har lätt att fastna i viktminskningstankar och om man inte är varsam och uppmärksam kan man utveckla ett sjukligt beteende och drabbas av ätstörningar och annat otrevligt.

Det är viktigt att må bra genom hela viktminskningprocessen!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar